Scurt istoric

Istorie Martie 30, 2014

Satul Balinti este situate la 4 kilometri de resedinta comunei havarna, pe malul drept al paraului Baseu si  inconjurat din trei parti de iazurile de pe acest parau, mai ales in anii bogati in precipitatii.

Satul  a luat numele de la Balita, cel care avea aici iaz la 24aprilie 1434, cand Stefan Voievod , domnul Moldovei, intarea popei Iuga, pentru dreapta si credincioasa slujba satele, si un loc din pustie, pe Baseu mai jos de iazul lui Balita.

          Satul Balinti a fost in stapanirea marelui logofat al lui Stefan cel Mare si Sfant, Ioa Tautul,  in perioada 1475-1510, chiar daca documentele nu ne ajuta sa precizam cand acest boier a ajuns stapan la Balinti. Ion Tautul este cel ce face danie Manastirii Voronet satul Balinti la 1562, si ramane in stapanirea Manastirii Voronet pana la anul 1804.

          La 23 aprilie 1780 mosia Balinti este arendata pentru trei ani de  manastire  Voronet negustorului Teodor Pisoschidin Botosani cu 90 de lei pe an.

           Selistea Balinti este mentionata la 1 ianuarie 1799 in tabelul privind mosiile Fondului bisericesc al Bucovinei aflate in Moldova.

        La 20 iunie 1805 Alexandru C. Moruz voievodporuncste lui Dimitrie Sturza, fost vornic, si Ion Tautu, fost mare paharnic, sa hotarniceasca mosiile Balinti, iar la 8 august 1805 este datata marturia hotarnica itocmita dupa porunca domneasca.

        Iordache Rosetti devine stapan al mosiei Balinti, si exploateaza mosia Balinti prin arendasi, in 1817 este datat un contract de arenda. In perioada cat mosia balinti a fost stapanita de Iordache Rosetti este reanfiintat satul Balinti, care in 1820 apare mentionat cu numele Balintenii .

        Mosia Balinti este cumparata la 1865 de principele Alexandru C Moruzi, unul dintre marii proprietari funciari din Moldova, care a introdus exploatarea stiintifica a pamantului.dupa improprietarirea din 1864-1865 mosia balinti, in suprafata de 1015 ha trece in stapanirea Mariei Alex. Tombazi, din familia Roznovanu.

 

ISOTICUL BISERICII

        Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”si “ Sf. Nicolae”, este construita la 1864, cu ziduri de caramida pe temelie de piatra , din ordinal lui Neculai Rosetti Roznovanu si cu cheltuiala ginerelui sau Stefan Scarlat Rosetti. Hramul dublu al bisericii sugereaza faptul ca inaintea acestei bisericia existat un alt locas, probabil din piatra cu hramul” Sf Nicolae”.

      In anul 1874 la Tataraseni si Balinti era preot Costachi Gheorghiu. Biserica din Balinti era la 1894 filie a Parohiei Tataraseni, unde a slujit preotul N. Luca, din 1900 vine preot Gh. Popescu de la Hudestii Mari, iar in 1906vine  preot Ioan Axinte, urmat de Andrei I Axinte, Aurel Zancu, Stelian Peiu, Lucian Iacob, iar din 2002 Tarbuzan George.

       Scoala din satul Balinti s-a infiintat in anul 1922 cu invatatorul Pompas Dumitru, urmat de fiul sau Pompas Emil.